تبلیغات
سلامت هیو - راهنمای انتخاب دستگاه تصفیه آب متناسب با نوع مصرف در ساختمان های مسکونی
 
سلامت هیو
جمعه 9 فروردین 1392 :: معصو مه
راهنمای انتخاب دستگاه تصفیه آب متناسب با نوع مصرف در ساختمان های مسکونی

    اغلب در ساختمانهای مسکونی جهت 3 منظور مختلف تصفیه آب صورت می گیرد:

  1. تصفیه جهت آشامیدن

  2. تصفیه جهت شستشو و استحمام

  3. تصفیه جهت رسوبگیری لوله ها و تاسیسات

1- تصفیه جهت آشامیدن : به دلیل اهمیت بیشتر سلامت آب آشامیدنی اغلب افراد تصفیه آب آشامیدنی خود را نسب به مصارف دیگر در اولویت قرار می دهند و مایلند آن بخش کوچکتری از آب مصرفیشان که در واقع برای شرب و پخت و پز استفاده می شود بصورت دقیق تصفیه شود. برای این نوع مصرف با توجه به دلایلی که در ذیل به آن اشاره می کنیم توصیه می شود از دستگاه هایی که در آشپزخانه و زیر سینک ظرفشویی نصب شده و توسط شیر جداگانه مورد استفاده قرار می گیرد استفاده شود.

الف) از آنجا که این دستگاه ها در آشپزخانه و در آخرین نقطه شبکه لوله کشی توزیع آب نصب می شوند امکان آلودگی دوباره در طول مسیر وجود ندارد.

ب) بهترین روش برای تصفیه آب آشامیدنی استفاده از سیستم های اسمز معکوس (RO) می باشد همچنان که این سیستم دارای دقت فوق العاده بالا می باشد قیمت آن نسبت به سیستم های دیگر نسبتا بالاتر بوده و بدلیل سیستم RO آن که کار جداسازی آب را انجام می دهد قسمتی از آب را بعنوان پس آب وارد فاضلاب می کند اگر این دستگاه در ورودی ساختمان جهت تصفیه کل اب مصرفی نصب شود میزان دور ریز آب بالا رفته و به دلیل نیاز به دستگاه بزرگتر هزینه راه اندازی بالاتری دارد. در صورتی که می توان تصفیه ورودی را با دستگاه های ساده تری که ارزانتر بوده و دور ریز آب ندارند انجام داده و برای تصفیه آن بخش کوچکتری از آب که برای شرب و پخت و پز استفاده می شود از دستگاه های دقیقتر مانند دستگاه های RO زیر سینکی ذر آشپزخانه استفاده نمود .

اما خود دستگاه های زیر سینکی در مدل های مختلفی هستند که کارآمدترین آنها عبارتند از : 

  1. سه مرحله ای

  2. پنج مرحله ای

  3. شش مرحله ای

  4. هفت مرحله ای

دستگاه های 1 ، 2 و 4 مرحله ای هم وجود دارند که بدلیل کارایی کمتر در 1 و 2 مرحله ای و مشابه بودن تقریبی 4 به 3 مرحله ای مورد استقبال قرار نمی گیرند.

بطور کلی میتوان این دستگاه ها را در دو گروه اصلی قرار داد:

گروه اول :  دستگاه های 1 تا 4 مرحله ای که می توان به آنها سیستم تصفیه غیر RO یا فیلتراسیون ساده گفت که بسیاری از ذرات معلق و برخی از مواد شیمیایی مانند کلر مازاد را از آب حذف می کنند و برای مکانهایی که کیفیت آب آشامیدنی نسبتا مناسبتری دارند و مشکل سختی آب یا آلودگی باکتریایی ندارند مورد استفاده قرار می گیرند.

گروه دوم : دستگاه های 5 ، 6 و 7 مرحله ای هستند که بدلیل وجود فیلتر ممبران (RO) که دارای دقت بسیار بالا (0.0001 میکرون) می باشد به این دستگاه ها کلا سیستم اسمز معکوس یا RO گفته می شود که از دو کلمه REVERSE OSMOSE گرفته شده است. این دستگاه ها علاوه بر اینکه دارای سیستم فیلتراسیون برای حذف ذرات معلق و مواد شیمیایی مانند کلر مازاد هستند دارای سیستم اسمز معکوس یا فیلتر ممبران می باشند این فیلتر با دقت 0.0001 میکرون توانایی کاهش 95 تا 99  درصد سختی آب و حذف کننده کامل میکروب ها  ( باکتری ، کیست ، انگل ، قارچ ، ویروس ) مواد شیمیای ( کود شیمیایی ، سموم کشاورزی مانند آرسنیک ) فلزات زیان آور ( سرب و جیوه ، یونهای فلزات )، نیترات ، مواد سمی دیگر، حذف نمک ( آب شیرین کن ) و املاح محلول  میباشد . فیلتر ممبران فیلتر چهارم بوده و فیلتر پنجم این دستگاه ها بعد از مخزن ذخیره آب هر نوع بو و طعم در اثر ماندگاری در مخزن را از بین می برد. در واقع آب بعد از فیلتر 4 به دلیل دقت تصفیه بالا افت فشار پیدا کرده و برای تامین فشار دوباره در مخزن تحت فشار ذخیره می شود. طی این 5 مرحله آب بصورت کامل تصفیه می شود.

گرچه در سیستم های RO توسط 5 فیلتر فوق الذکر آب ورودی بصورت کامل از هر نوع ناخالصی معلق و محلولی تصفیه می شود، ولی در این سیستم ها از فیلترهای دیگری بعنوان فیلترهای 6، 7 و گاها هشتم استفاده می شود که باعث بوجود آمدن مدلهای متنوع گشته است.

هر کدام از فیلترهای 6، 7 و هشتم عملکرد و تاثیرات متفاوتی بر روی آب تصفیه شده خروجی از 5 فیلتر اصلی داشته که با توجه به کیفیت و میزان پارامترهای مختلف آّب ورودی به دستگاه و یا بنا به نیاز مصرف کننده مورد استفاده قرار می گیرند. در اینجا به مختصری از عملکرد و تاثیرات هر کدام می پردازیم:

فیلتر مواد معدنی ( Mineral ) : این فیلتر حاوی مقادیری از مواد معدنی مورد نیاز بدن بوده و پس از تصفیه کامل آب و در حین مصرف مقدار کمی املاح جهت غنی سازی و بهبود طعم، به آب اضافه می نماید.

 شاید این سوال پیش آید که چرا باید از دستگاهی استفاده کنیم که بیش از حد مجاز املاح معدنی را حذف می کند، که دوباره نیاز به اضافه نمودن املاح پس از تصفیه کامل باشد؟

در پاسخ باید گفت از آنجا که اکثر ناخالصی های مضر و مهم آب بصورت محلول هستند باید از سیستم های تصفیه ای استفاده شود که توانایی حذف مواد محلول را دارا باشند یکی از معدود سیستم هایی که توانایی این کار را داراست سیستم اسمز معکوس یا RO است، هر چه قدر دقت این سیستم بالاتر باشد توانایی حذف این نوع ناخالصی های مضر افزایش می یابد، و از آنجا که املاح معدنی هم در آب محلول هستند ناگذیر به همراه ناخالصی های دیگر حذف می شوند. البته املاح محلول زیاد مشکلات بیشتری همچون سنگ کلیه ، رسوب و شوری آب را بوجود می آورند، یعنی در واقع یکی دیگر از مزایای این سیستم توانایی کاستن از میزان املاح محلول و در نتیجه سنگینی و سختی آب است.

خوشبختانه امروزه اکثر دستگاه های RO مجهز به قطعه ای جهت تنظیم دقت تصفیه و میزان املاح آب خروجی از دستگاه شده اند و برند WaterPro نیز از آن مستثناء نیست. توضیحات کامل نحوه عملکرد این قطعه را در لینک تنظیم TDS آب می توانید مطالعه فرمائید.

اما اگر مصرف کننده به هر دلیلی نخواهد از این قطعه استفاده کند یا دستگاه فاقد این قطعه باشد و همچنین میزان املاح در آب ورودی به دستگاه به اندازه ای باشد که در اثر عبور از فیلترهای اصلی بیش از حد کاهش یابد می توان از فیلتر مواد معدنی بعنوان فیلتر ششم جهت جبران کمبود املاح استفاده کرد.

همانطور که گفته شد میزان املاح در آب ورودی به دستگاه نیز در استفاده از این فیلتر تاثیر گذار است. بطور مثال: از یک نوع دستگاه RO با شرایط استاندارد در دو مکان مختلف که دارای آّب با کیفیت، TDS و املاح معدنی یکسانی نیستند استفاده شده است که در مکان اول TDS برابر: 200 و در مکان دوم برابر با: 800 است. طبیعی است که TDS آب خروجی از دستگاه برای هر دو مکان برابر نخواهد بود. برای مکان اول میزان TDS چنان پایین خواهد آمد که میزان املاح در آن کمتر از حد مجاز بوده و نیاز به تنظیم دستگاه توسط شیر تنظیم TDS و یا استفاده از فیلتر مواد معدنی یا Mineral خواهد بود. ولی میزان کاهش این پارامترها در مکان دوم به شدتی نخواهد بود که نیاز به اضافه نمودن دوباره املاح توسط فیلتر مینرال یا کاستن دقت تصفیه در دستگاه توسط شیر تنظیم TDS باشد.

از موارد دیگر تاثیر گذار بر استفاده کردن یا نکردن از این فیلتر تصمیم خود مصرف کننده بر اساس موارد خاص است. مثلا ممکن است شخصی به توصیه پزشک خود تمایل به استفاده از آب با املاح خیلی کم داشته باشد. و بخاطر این موضوع تغییر شرایط استاندارد و طعم آب را قبول کند.

فیلتر قلیایی ( Alkaline ) : این فیلتر با افزودن میزان PH آب باعث قلیایی شدن آن می شود که خواص بسیار مفیدی برای بدن دارد.

PH یکی از پارامترهای آب است که در اثر تغییر میزان پارامترهای دیگر آب مانند میزان یون ها و TDS تغییر می کند. هرچه PH پایین تر از 7 باشد به خاصیت اسیدی و بالاتر از 7 به خاصیت قلیایی نزدیک می شود.

آب اسیدی برای بدن مضر و در عوض آب قلیایی مفید است. در اکثر موارد PH آب آنقدر بالا نیست که از خواص مثبت آب قلیایی بهره مند شویم و آنقدر هم پایین نیست که آب را بصورت اسیدی مصرف کنیم، در نتیجه مهمترین دلیل استفاده از فیلتر قلیایی بخاطر بالاتر بردن PH و استفاده از تاثیرات بسیار مثبت پزشکی آن است. در مورد این تاثیرات در لینک عملکرد فیلترها توضیحات کامل داده شده است.

دلیل دوم: ممکن است آب ورودی به دستگاه به هر دلیلی PH پایینی داشته باشد و یا اینکه بعد از تصفیه کامل و دقیق به دلیل کاهش یون ها و املاح، میزان آن کاهش یابد. البته می توان توسط تنظیم دقت تصفیه دستگاه کمی روی آن تاثیر گذاشت ولی جهت نتیجه گیری بهتر می توان از این فیلتر استفاده نمود.

با استفاده از این فیلتر نه تنها احتمال ضعیف مصرف آب بصورت اسیدی برطرف می شود، بلکه می توان از خواص مثبت آب قلیایی بهره مند شد.

فیلتر ضد عفونی کننده ( UV ) : عملکرد این فیلتر همانند نور خورشید است. در واقع همانطور که پرتوی ماوراء بنفش خورشید در طبیعت باعث ضد عفونی سطوح در معرض تابش می شود این فیلتر هم دارای لامپی است که با تولید این پرتو باعث ضدعفونی و باکتری زدایی مضاعف آب می شود.

در چه مواقعی نیاز است مدلهای UV دار از دستگاه های تصفیه RO استفاده شود؟ و چرا این فیلتر همیشه بعنوان فیلتر مرحله آخر در دستگاه های تصفیه آب مورد استفاده قرار می گیرد؟

دستگاه های تصفیه آب RO توانایی حذف تمامی ناخالصی های آب اعم از: ناخالصی های معلق ، محلول ، میکروبی ، باکتریولوژی ، میکروارگانیسم های زنده و تمامی مواد شیمیایی و شوینده را دارند. ولی به دو دلیل که هر دو بخاطر دخالت کاربر در نحوه عملکرد دستگاه است، گاها ممکن است برخی از ناخالصی ها هنوز در خروجی دستگاه های RO دیده شوند.

این ناخالصی ها همان آلودگی های میکروبی و باکتریولوژی هستند که لامپ UV وظیفه از بین بردن آنها را دارد. اما چگونه این ناخالصی ها میتوانند در خروجی دستگاه های دقیقی همچون RO باشند؟

مهمترین دلیل آن می تواند استفاده از شیر تنظیم TDS باشد، چون جهت افزایش TDS با باز نمودن این شیر در واقع مقداری از آب قبل از فیلتر چهارم ( فیلتر ممبران : که توانایی حذف ناخالصی های بسیار کوچک را داراست ) را با آب خروجی آن میکس می کنیم. فرض کنیم از کل آب خروجی دستگاه که مصرف می کنیم 95% آن از فیلتر ممبران عبور کرده و به 5% دیگر اجازه عبور از این فیلتر را توسط شیر میکس نداده ایم. و هر چند احتمال ضعیف است ولی 1 ناخالصی باکتریولوژی دز این 5% وجود دارد حال با توجه به این که فیلتر های 2 و 3 باعث حذف کلر باقیمانده در آب ورودی به دستگاه شده اند پس هیچ عاملی جهت جلوگیری از رشد آن وجود ندارد ( جهت ضدعفونی آب های شهری از کلر استفاده می شود که بدلیل عوارض کلر باقیمانده ، این عامل ضدعفونی توسط فیلتر 2 و 3 حذف می شوند ) جهت حذف این ناخالصی می توان از زوش دیگر ضدعفونی که عوارضی به دنبال ندارد مانند لامپ UV استفاده نمود.

در صورتی که محل تامین آب ورودی به دستگاه آبی به غیر از آب شهری باشد مانند: آب چاه یا رودخانه احتمال وجود آلودگی در آب میکس شده و نیاز داشتن به لامپ UV افزایش می یابد.

دلیل دوم گذشت طولانی مدت از زمان تعویض به موقع فیلترهای اصلی سیستم RO است. وقتی فیلتر از آلودگی ها اشباح شده و زمان تعویض آن گذشته نتنها کارایی خود را از دست میدهد بلکه احتمال اینکه خود محل رشد میکروارگانیسم ها شده و در نتیجه باعث آلودگی آب شود وجود دارد.

دلیل اینکه از این لامپ بعنوان فیلتر نهایی استفاده می شود این است که هر چه میزان ناخالصی های معلق و املاح محلول در آب کمتر باشد درصد عبور پرتو فرابنفش از آب و برخورد با آلودگی های میکروبی بیشتر می شود. در نتیجه ضدعفونی کاملتر صورت می گیرد. حال اگر اجازه دهیم ناخالصی های دیگر در ابتدا توسط سایر فیلترها حذف شوند بهتر خواهد بود.

پس هر خانواده با توجه به شرایط خود که انواع آن در مطالب بالا مورد بررسی قرار گرفت میتواند برای تامین اب آشامیدنی مناسب یکی از دستگاه های فوق را انتخاب نمایید. برای مشاهده عکس و مشخصات فنی دستگاه های خانگی روی لینک زیر کلیک کنید.

مشاهده دستگاه های خانگی

2- تصفیه آب جهت شستشو و استحمام : می توان تمام مصارف از جمله مصرف شستشو و استحمام را در حد آب آشامیدنی و با دستگاه های دقیق انجام داد ولی از آنجا که میزان مصرف آب برای شستشو و استحمام خیلی بیشتر از مصرف شرب است استفاده از یک دستگاه های دقیق با حجم تولید بالا هزینه ی بسیاری را می طلبد و چون در دستگاه های تصفیه آب شرب با روشهای دقیق مقداری از آب بعنوان پساب دورریز می شود در نتیجه در تصفیه کل آب به این روش میزان مصرف آب هم بالا می رود . می دانیم  لازم و ضروری نیست که آب شستشو کیفیت بهترین نوع آب آشامیدنی را داشته باشد پس می توان برای این نوع مصارف از روشهای ساده و ارزانتری در ورودی ساختمان  استفاده کرد. برای این کار می توان از دستگاه زیر استفاده کرد:

محفظه 20 اینچ جامبو : محفظه ای استوانه ای شکل با درپوش دارای ورودی و خروجی 1 اینچ می باشد که میتوان درون آن فیلترهای مختلف با توجه به نوع  تصفیه قرار داد.

اگر هدف مصرف کننده حذف ذرات شن و ماسه ، لجن ، گل و لای ، زنگ لوله و سایر ذرات معلق تا دقت 5 میکرون باشد میتوان درون این محفظه فیلتر پلی پروپیلن (PP) قرار داد البته این فیلتر در دقتهای 5 ، 10 و 50 میکون موجود است.

اگر هدف حذف مواد شیمیایی مانند کلر مازاد ، رنگ ، بو و طعم بد آب باشد میتوان از فیلتر کربنی درون این محفظه استفاده نمود.

اگر هدف مصرف کننده هر دومورد بالا باشد میتوان از دو محفظه با دو فیلتر متفاوت استفاده نمود. میزان آبدهی این محفظه ها بین 80000 تا 100000 لیتر در 24 ساعت است. در قسمت محصولات میتوانید شکل ظاهری و مشخصات فنی را ملاحضه فرمائید.

مشاهده محفظه 20 اینچ جامبو

 

منبع: واحد فنی پاک گستر سپید





نوع مطلب :
برچسب ها :
لینک های مرتبط :
دوشنبه 1 خرداد 1396 09:15 ب.ظ
If you would like to take a great deal from this article then you have to apply such techniques to your
won website.
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر





مدیر وبلاگ : معصو مه
نویسندگان
آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :